Skip to main content
ITHA Online Education
Λ.Ελευθερίου Βενιζέλου 5
Μελίσσια, Αθήνα
ΤΚ. 15127
Follow Us

Συχνές Ερωτήσεις (F.A.Q.)

Αίτηση

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αίτηση

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Συχνές ερωτήσεις υποψηφίων για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παράβολο

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το παράβολο
  • 1. Για τη συμμετοχή μου στις εξετάσεις χρειάζεται να πληρώσω;
    Ναι. Για τη συμμετοχή σας στις εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) καταβάλλονται εξέταστρα ύψους 150 €.
    Για την έκδοση του σχετικού παραβόλου επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο όπου παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης και πληρωμής του:
    https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm
    Ο τετραψήφιος κωδικός παραβόλου είναι 2158.
  • 2. Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εξέταστρων;
    Από τα εξέταστρα απαλλάσσονται όσοι έχουν ενεργή αίτηση πολιτογράφησης που εκκρεμεί σε υπηρεσία Ιθαγένειας και συμμετέχουν στις εξετάσεις για πρώτη φορά.
    Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. Φ.1200000/2554/7-04-2021 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας: «στην κατηγορία των εκκρεμών αιτήσεων κατά την έννοια ου άρθρου 18 παρ.2 του ν.4735/2020 ανήκουν οι ακόλουθες κατηγορίες:
    • Η αίτηση πολιτογράφησης που έχει υποβληθεί χωρίς να έχει κληθεί ο ενδιαφερόμενος σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης.
    • Η αίτηση πολιτογράφησης που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους πχ. λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου και εκκρεμεί η υποβολή αίτησης επανεξέτασης.
    • Αιτήσεις πολιτογράφησης που είχαν σταλεί ταχυδρομικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας και φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου πριν την 1-4-2021 θεωρούνται εκκρεμείς έστω και αν η ημερομηνία πρωτοκόλλησης τους είναι την 1-4-2021 ή μετά από αυτή.»
  • 3. Πλήρωσα το παράβολο για τις εξετάσεις αλλά δεν υπέβαλα την αίτηση. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ξανά;
    Ναι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράβολο σε επόμενη εξεταστική που επιθυμείτε να λάβετε μέρος.
  • 4. Πλήρωσα το παράβολο για τις εξετάσεις αλλά δεν υπέβαλα την αίτηση. Πώς θα πάρω πίσω τα χρήματα;
    Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων ηλεκτρονικού παραβόλου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
    https://www.gsis.gr/e-paravolo/leptomereies-shetika-me-tis-epistrofes-hrimaton-toy-ilektronikoy-paraboloy
    Αν κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου που επιθυμείτε να σας επιστραφεί, δεν συμπληρώσατε τον ΑΦΜ σας, παρακαλούμε να στείλετε σχετικό αίτημα μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#contactUs
  • 5. Η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να καταχωρήσω το παράβολο. Γιατί;
    Οι περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει αδυναμία ή σφάλμα στην καταχώρηση του παραβόλου είναι οι εξής:
    • υπάρχει εκκρεμής αίτηση πολιτογράφησης αλλά έχετε αποτύχει σε προηγούμενες εξετάσεις, οπότε πρέπει να αφήσετε κενό το πεδίο Υπόθεση Κτήσης Ιθαγένειας και να συμπληρώσετε μόνο τα στοιχεία πληρωμής εξέταστρων ΠΕΓΠ
    • παρόλο που το παράβολο έχει πληρωθεί, δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το σύστημα της ΑΑΔΕ. Δοκιμάστε να υποβάλετε την αίτησή σας αργότερα ή την επόμενη ημέρα.
    • καταχωρείτε τον κωδικό πληρωμής RF και όχι τον κωδικό του παραβόλου. Εάν έχετε εκδώσει το παράβολο κάνοντας χρήση υπηρεσίας e-banking και δεν έχετε τον κωδικό παραβόλου, μπορείτε να τον βρείτε από την εφαρμογή e-Παράβολο της ΓΓΠΣΨΔ επιλέγοντας «Τα παράβολά μου»
    Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολία παρακαλούμε να στείλετε σχετικό αίτημα μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#contactUs
  • 6. Έχω καταθέσει αίτηση πολιτογράφησης και έχει απορριφθεί για τυπικές προϋποθέσεις. Πληρώνω παράβολο;
    Στην περίπτωση που είχατε καταθέσει αίτηση πολιτογράφησης η οποία απορρίφθηκε για τυπικές προϋποθέσεις, απαλλάσσεστε από τα εξέταστρα των 150€ για τη συμμετοχή σας στις εξετάσεις την πρώτη φορά. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε αίτημα μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#contactUs
    αναφέροντας αναλυτικά:
    Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός, Ημ. Γέννησης, ΑΦΜ, Αριθμό Φακέλου και υπηρεσία Ιθαγένειας προκειμένου μετά από έλεγχο να σας δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις χωρίς καταβολή εξέταστρων.

Εξεταστική διαδικασία

Συχνές ερωτήσεις για την εξεταστική διαδικασία
  • 1. Τι πρέπει να έχω μαζί μου την ημέρα των εξετάσεων;
    Την ημέρα των εξετάσεων θα πρέπει να έχετε μαζί σας:
    • το Δελτίο Εξεταζόμενου εκτυπωμένο
    • το διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο (εκτός των στερούμενων διαβατηρίου)
    • την άδεια παραμονής ή βεβαίωση ανανέωσης / επανέκδοσης
  • 2. Η άδεια διαμονής έχει λήξει. Μπορώ να δώσω εξετάσεις με τη βεβαίωση κατάθεσης για την ανανέωσή της;
    Ναι. Εάν η άδεια έληξε μετά την υποβολή της αίτησης, τότε την ημέρα των εξετάσεων θα πρέπει να έχετε μαζί σας την άδεια που έληξε και την ηλεκτρονική βεβαίωση κατάθεσης ανανέωσής της.
  • 3. Η άδεια διαμονής έχει λήξει και ανανεώθηκε. Στο Δελτίο Εξεταζόμενου αναγράφεται ο αριθμός της προηγούμενης άδειας. Τι πρέπει να κάνω;
    Θα δηλώσετε τη νέα άδεια κατά την είσοδό σας στο εξεταστικό κέντρο συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση.
  • 4. Στην αίτηση συμπλήρωσα τον αριθμό τη άδειας που είχα απωλέσει, αλλά μέχρι την ημέρα των εξετάσεων εκδόθηκε η νέα. Τι πρέπει να κάνω;
    Θα δηλώσετε τη νέα άδεια κατά την είσοδό σας στο εξεταστικό κέντρο συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση.
  • 5. Το διαβατήριο έχει λήξει και το ανανέωσα. Στο Δελτίο Εξεταζόμενου αναγράφεται ο αριθμός του παλαιού διαβατηρίου. Τι πρέπει να κάνω;
    Θα δηλώσετε το νέο διαβατήριο κατά την είσοδό σας στο εξεταστικό κέντρο συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση.
  • 6. Κάθε πότε διενεργούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π);
    Οι εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, σε ημερομηνίες που καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα. Οδηγίες και πληροφορίες βρίσκετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#news
  • 7. Πώς μπορώ να μάθω πότε θα γίνουν οι επόμενες εξετάσεις;
    Μπορείτε να ενημερώνεστε από τις Ανακοινώσεις της πλατφόρμας των εξετάσεων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#news
  • 8. Που μπορώ να βρω την Τράπεζα Θεμάτων;
    Η Τράπεζα Θεμάτων που έχει συγκροτηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή τηρείται ηλεκτρονικά με μέριμνα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics
    Η Τράπεζα Θεμάτων διακρίνεται:
    • στη «Γενική κατηγορία», όπου περιλαμβάνονται θέματα και απαντήσεις υποψηφίων που εξετάζονται γραπτώς
    • στην κατηγορία «Υποψήφιοι άνω των 62 ετών και με μαθησιακές δυσκολίες», όπου περιλαμβάνονται θέματα και απαντήσεις για τους υποψηφίους άνω των 62 ετών ή με μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά
    • στην κατηγορία «<67% αναπηρία», όπου περιλαμβάνονται θέματα και απαντήσεις για τους υποψηφίους με αναπηρία άνω του 67% που εξετάζονται προφορικά
    • στην κατηγορία «Οπτική αναπηρία», όπου περιλαμβάνονται θέματα και απαντήσεις για τους υποψηφίους με οπτική αναπηρία σε αρχείο τύπου word
    Η Επιστημονική Επιτροπή είναι αρμόδια για την ανανέωση και επιλογή των θεμάτων που συμπεριλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων. Η ανανέωση των θεμάτων γίνεται ετησίως σε ποσοστό 5% στα θέματα Γλώσσας και 10% στις Θεματικές Ενότητες, καθώς και σύμφωνα με τυχόν ανάγκες αντικατάστασης που κρίνει η Επιστημονική Επιτροπή. Επίσης, η Επιστημονική Επιτροπή επιλέγει τα θέματα κάθε εξεταστικής περιόδου και είναι αρμόδια για την τελική διαμόρφωσή τους, καθώς και για την παροχή τυχόν οδηγιών στους εξεταζόμενους σχετικά με την εξεταστική διαδικασία.
  • 9. Με ποιο τρόπο διεξάγονται οι εξετάσεις;
    Οι εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) διενεργούνται στα σχολικά συγκροτήματα που παραχωρούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και έχουν οριστεί ως Εξεταστικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας.
    Αναλυτικές πληροφορίες και γενικές οδηγίες για την εξεταστική διαδικασία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας στους παρακάτω συνδέσμους:
    Γενική κατηγορία υποψηφίων https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/general
    Ειδική κατηγορία υποψηφίων https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/special
  • 10. Σε ποιες ενότητες εξετάζομαι;

    Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση στην Κατανόηση και Παραγωγή του Προφορικού και του Γραπτού Λόγου στην Ελληνική Γλώσσα επιπέδου ανάλογου του Β1.
    Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής Θεματικές Ενότητες:
    α) Γεωγραφία, β) Ιστορία, γ) Πολιτισμός και δ) Θεσμοί του Πολιτεύματος.
    Αναλυτικές πληροφορίες και γενικές οδηγίες για την εξεταστική διαδικασία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας στους παρακάτω συνδέσμους:
    Γενική κατηγορία υποψηφίων https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/general
    Ειδική κατηγορία υποψηφίων https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/special
  • 11. Ποια είναι η εξεταστική διαδικασία της γενικής κατηγορίας υποψηφίων;
    Γενικές οδηγίες για την εξεταστική διαδικασία της γενικής κατηγορίας υποψηφίων βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/general
  • 12. Ποια είναι η εξεταστική διαδικασία της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων;
    Γενικές οδηγίες για την εξεταστική διαδικασία της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#examProcedure/special
  • 13. Πόσα θέματα μπαίνουν στις εξετάσεις;
    Οι υποψήφιοι της γενικής κατηγορίας εξετάζονται σε τέσσερις (4) ερωτήσεις Γεωγραφίας, τέσσερις (4) ερωτήσεις Πολιτισμού, έξι (6) ερωτήσεις Ιστορίας και έξι (6) ερωτήσεις Θεσμών του Πολιτεύματος. Στην Ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε δεκαοκτώ (18) ερωτήσεις. Στην Ενότητα Κατανόηση του Προφορικού Λόγου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε (10) ερωτήσεις.
    Οι υποψήφιοι άνω των 62 ετών και όσοι αδυνατούν να συμμετάσχουν σε γραπτή δοκιμασία λόγω μαθησιακών δυσκολιών εξετάζονται στα ίδια θέματα με αυτούς που εξετάζονται γραπτά, εκτός από τη δεξιότητα κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου από την οποία απαλλάσσονται. Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά σε τέσσερις (4) ερωτήσεις Γεωγραφίας, τέσσερις (4) ερωτήσεις Πολιτισμού, έξι (6) ερωτήσεις Ιστορίας και έξι (6) ερωτήσεις Θεσμών του Πολιτεύματος. Στην Ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε δεκαοκτώ (18) ερωτήσεις και να συνθέσουν και παρουσιάσουν προφορικά το ζητούμενο κείμενο.
    Οι υποψήφιοι με αναπηρία άνω του 67% (δηλαδή από 68% και άνω) εξετάζονται σε ειδική ύλη και ομοίως απαλλάσσονται από τη δεξιότητα κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου. Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά σε δέκα θέματα με την εξής κατανομή τρεις (3) ερωτήσεις Ιστορίας, τρεις (3) ερωτήσεις Θεσμών του Πολιτεύματος, δύο (2) ερωτήσεις Γεωγραφίας και δύο (2) ερωτήσεις Πολιτισμού. Στην Ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου», οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής επίσης καλούνται να απαντήσουν σε δεκαοκτώ (18) ερωτήσεις και να συνθέσουν και παρουσιάσουν προφορικά το ζητούμενο κείμενο
  • 14. Τι βαθμό πρέπει να πετύχω για να λάβω το ΠΕΓΠ;
    Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει βαθμολογία 70/100 στο σύνολο των εξεταζόμενων αντικειμένων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει 40/60 στην εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας και 20/40 στις Θεματικές Ενότητες.
  • 15. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται η «Παραγωγή γραπτού λόγου»;
    Τα κριτήρια βαθμολόγησης της Παραγωγής γραπτού λόγου, τα οποία καθορίζονται από την Επιστημονική Επιτροπή αφορούν στο περιεχόμενο του κειμένου, στο λεξιλόγιο, στη γραμματική και συντακτική ορθότητα κ.α.
  • 16. Έχω πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Απαλλάσσομαι από τη διαδικασία των εξετάσεων;
    Όχι. Από τη διαδικασία των εξετάσεων απαλλάσσονται βάσει του υπ’αριθμ. Φ.1200000/3316/7-5-2021 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας, από την υποχρέωση απόκτησης του ΠΕΓΠ:
    α) όσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας.
    β) όσοι, μετέχοντας σε ελληνόγλωσσο πρόγραμμα ελληνικού Α.Ε.Ι, έχουν αποκτήσει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης ή έχουν εκπονήσει διδακτορική διατριβή στην ελληνική γλώσσα σε ελληνικό Α.Ε.Ι. Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε το έγγραφο στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2021/07/eggr3316-20210507.pdf
  • 17. Έχω μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν έχω πάρει ακόμα την επίσημη πιστοποίηση. Μπορώ να δώσω εξετάσεις;
    Αν δεν έχετε πιστοποιητικό μαθησιακών δυσκολιών σε ισχύ ή δεν έχει ακόμη εκδοθεί από τα αρμόδια για τη διάγνωση και έκδοση γνωματεύσεων μαθησιακών δυσκολιών κέντρα του Υπουργείου Υγείας, μπορείτε να συμμετάσχετε στις εξετάσεις, αλλά με τη γενική κατηγορία υποψηφίων. Δηλαδή θα εξεταστείτε γραπτώς στο σύνολο της ύλης, καθώς και στην Κατανόηση και Παραγωγή Προφορικού Λόγου.
  • 18. Πως επιλέγω το Εξεταστικό Κέντρο που θα εξεταστώ;
    Δεν μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο. Οι αιτούντες επιλέγουν σε ποια από τις πόλεις που θα οριστούν εξεταστικά κέντρα επιθυμούν να εξεταστούν, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση. Η τελική κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή.
  • 19. Που βρίσκω το Δελτίο Εξεταζόμενου;
    Το Δελτίο Εξεταζόμενου είναι διαθέσιμό δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Θα πρέπει να συνδεθείτε στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/aitiseis/#login
    με τους κωδικούς σας TAXISnet προκειμένου να δείτε το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστείτε και να εκτυπώσετε το Δελτίο Εξεταζόμενου.
  • 20. Πως βρίσκω σε ποιο Εξεταστικό Κέντρο θα εξεταστώ;
    Το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστείτε αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζόμενου. Οι υποψήφιοι μετά την κατανομή τους στα Εξεταστικά Κέντρα αποκτούν έναν Μοναδικό Αριθμό Εξεταζόμενου (ΜΑΕ) και έχουν υποχρέωση δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων να συνδεθούν εκ νέου στην ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων, προκειμένου να εκτυπώσουν το Δελτίο Εξεταζόμενου, στο οποίο αναγράφονται το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστούν και η ώρα προσέλευσης σε αυτό.
  • 21. Μπορώ να αλλάξω εξεταστικό κέντρο;
    Όχι. Η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα οριστικοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή πριν την έκδοση του Δελτίου Εξεταζόμενου.
  • 22. Σε λίγες μέρες είναι οι εξετάσεις και δεν έχω λάβει κάποια ενημέρωση
    Συνήθως αποστέλλεται υπενθύμιση με SMS λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Έχετε υποχρέωση δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων να συνδεθείτε στον σύνδεσμο της πλατφόρμας των εξετάσεων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας όπου υποβάλατε την αίτηση:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/aitiseis/#
    προκειμένου να εκτυπώσετε το Δελτίο Εξεταζόμενου στο οποίο θα αναγράφονται το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστείτε και η ώρα προσέλευσης σε αυτό.
  • 23. Που και πότε θα δώσω εξετάσεις;
    Η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων είναι ήδη καθορισμένη κατά την υποβολή της αίτησης. Ανακοινώνεται στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#news
    Το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστείτε αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζόμενου.
  • 24. Πως ενημερώνομαι για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων;
    Η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) ανακοινώνεται πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Οδηγίες και πληροφορίες βρίσκετε στην πλατφόρμα των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#news
  • 25. Δεν μπόρεσα να έρθω στις εξετάσεις. Μπορώ να δικαιολογήσω την απουσία μου;
    Ναι μπορείτε. Μία εβδομάδα μετά την ημέρα των εξετάσεων και για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών, οι υποψήφιοι που δεν προσήλθαν στις εξετάσεις για λόγους ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος πρέπει να συνδεθούν στον παρακάτω σύνδεσμο συμπληρώνοντας τον Μοναδικό Αριθμό Εξεταζόμενου (ΜΑΕ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ):
    https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#searchAbsence
    προκειμένου να καταχωρίσουν την αιτία της απουσίας τους υποβάλλοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά. Εφόσον οι λόγοι που επικαλούνται οι υποψήφιοι γίνουν δεκτοί από την Οργανωτική Επιτροπή, τότε αυτοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εξέταστρων στην επόμενη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Αποτελέσματα εξετάσεων

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Λοιπές ερωτήσεις

Λοιπές ερωτήσεις